december 15 2016
Lerares legt leerling iets uit

Succesverhaal: het opbouwen van een band

Een band opbouwen met een hechte en drukke jongerengroep gebeurt niet binnen 2 weken. “Daar is tijd, moeite en energie voor nodig. En zelfs dan is het hopen dat de jongeren er net zo voor open staan als jij” Dit vertelde begeleider M. tijdens het teamoverleg. In de eerste weken was het afscheid op het einde van de dag erg formeel. De meerderheid van de jongeren kwam netjes een hand geven en ging direct naar huis.

Maar de laatste weken viel het haar op dat de jongeren het leuker vonden om nog even na te praten en te blijven hangen. Op een dag nodigde een van de leerlingen haar zelfs uit voor een kop thee om meer over de Marokkaanse cultuur en straatcultuur te leren, omdat begeleidster M. hem zo goed had geholpen. De weken daarna wilden sommige jongeren een knuffel, een high-five of een boks bij het afscheid en zeiden met een glimlach tot volgende week. “Op dat soort momenten ga je zelf ook met een glimlach naar huis.”

Jongeren hebben vertrouwen nodig. Wanneer dit vertrouwen er is, ontstaat er ruimte om te leren. Daar is tijd, moeite en energie voor nodig.