In samenwerking met Pharos en Hogeschool Inholland

Ontdek Je Nieuwe Wereld is een programma voor jongeren die onlangs met hun ouders naar Nederland zijn gekomen. De jongeren nemen wekelijks deel aan een 2,5 tot 3 uur durend programma waarmee zij kennis maken met hun nieuwe land. Het programma vindt doordeweeks plaats, aansluitend na school. Het start- en beginpunt van het programma is de school van de jongeren.

“Na elke bijeenkomst van de Weekend Academie gingen mijn kinderen thuis dingen opzoeken op internet. Ze zeiden dat het heel leuk was en dat ze er nog een keer met mij naartoe willen. Ze weten van jullie hoe we daar moeten komen en wat we ervoor nodig hebben.”

Binnen het programma maken nieuwkomerskinderen op een ervaringsgerichte manier kennis met hun nieuwe buurt en land en laat de jongeren in een niet-schoolse omgeving de Nederlandse taal gebruiken. Activiteiten op locatie – op school of een locatie van de Weekend Academie – worden afgewisseld met uitstapjes, waarbij de buurt wordt verkend en vaardigheden en kennis worden toegepast. Hierbij ligt de focus op het vergroten van de zelfredzaamheid van de jongeren. Denk hierbij aan het reizen met het openbaar vervoer: hoe gaat dat in z’n werk, wat kost het en waar kunnen de jongeren terecht met vragen?

Ook hun ouders worden betrokken bij het programma zodat zij de kennis en vaardigheden opdoen die de betrokkenheid bij hun kind (op school) bevordert en hen gemakkelijker laat integreren in de Nederlandse samenleving. De ouders hebben tevens de mogelijkheid deel te nemen aan het programma Gezinscoaching. Bij het kennismakingsgesprek wordt in kaart gebracht waar de coach de ouder bij kan ondersteunen en wat qua planning past.

Wil je meer weten over het project of ben je benieuwd naar de samenwerkingsmogelijkheden?

Neem contact op met één van de partners:

Weekend Academie – Basia Miner
06 – 45 10 58 08
basia.miner@weekendacademie.nl

InHolland – Adimka Uzozie
06 – 15 27 92 88
adimka.uzozie@inholland.nl

Pharos – Anna de Haan
030 – 23 49 800
a.dehaan@pharos.nl